Sütemények

MENÜ

Hozzávalók

Az alsó piskótához

 6 db tojás
  1. 120 g kristálycukor
  2. 150 g búzaliszt 
  3. 8 g sütőpor
  4. 2 evőkanál víz
     
    A felső piskótához
     
     6 db tojás 
  5. 120 g kristálycukor
  6. 150 g búzaliszt 
  7. 8 g sütőpor
  8. 2 evőkanál víz
     
    A töltelék piskótájához
     
     10 db tojás
    200 g kristálycukor
  9. 200 g búzaliszt 
  10. 10 g sütőpor
  11. 2 csepp ételfesték - piros
 
A sziruphoz
 
400 g kristálycukor
  1. 600 ml víz
     
    A töltelékhez
     
  2. 250 g sárgabarack lekvár
  3. 50 g kókuszreszelék
  4. 200 ml rum - barna
  5. 2 evőkanál holland kakaópor
     
    A kenéshez
     
    415 g sárgabarack lekvár
     
    A fondanthoz
     
  6. 750 g kockacukor
  7. 390 ml víz
  8. 5 ml ételecet 
  9. 2 csepp ételfesték - piros
     
     Elkészítés
     
    Egymásután elkészítjük a piskótákat. A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Soha többet nem veszem meg a cukrászdába drága pénzért, mert tényleg hamar készen van, egyszerű elkészíteni és finomabb, mint a cukrászdai társai.
    Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg az egyik lap sül addig pont összekészíthetjük a másik piskótatésztát.
    A töltelékhez való piskótatésztát is ugyanígy állítsuk össze, (nem elírás ebbe nem tettem vizet) csak amikor kikevertük a fehérjével adjunk hozzá pár csepp ételfestéket (Ez akár el is hagyható) összekeverjük, és mehet a sütőbe 12-15 perc alatt megsütjük ezt is.
    Ha megvannak a piskótatészták, elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukorhoz adjuk a vizet és 10 percig forraljuk. Majd hagyjuk kihűlni. (Én egy hideg vizes fürdőbe állítottam így mire a piskóták kihűltek a szirup is kihűlt.) Ha kihűlt a szirup és a piskótalapjaink is, akkor összeállítjuk a süteményünk.
    A 10 tojásos piskótalapunkat egy nagy tálba tépkedjük, erre öntjük a szirupot. (Elsőre azt gondoltam nem e lesz ez sok, de nem bizony, bátran borítsuk rá az egészet.) Adjuk hozzá a lekvárt, kókuszreszeléket és öntsük hozzá a rumot is, keverjük el.
    Adjuk hozzá a kakaóport, és alaposan keverjük össze az egészet, ezzel kész a töltelékünk.
    Az egyik piskóta lapot tegyük a tepsibe vagy formába, kenjük meg a sárgabarack lekvárral, erre tegyük a tölteléket, simítgassuk el szépen, majd kenjük meg a másik lapot szintén baracklekvárral és fedjük be a tölteléket ezzel a lappal. (Természetesen a lekváros fele legyen a tölteléken.)
    Az egyik piskóta lapot tegyük a tepsibe vagy formába, kenjük meg a sárgabarack lekvárral, erre tegyük a tölteléket, simítgassuk el szépen, majd kenjük meg a másik lapot szintén baracklekvárral és fedjük be a tölteléket ezzel a lappal. (Természetesen a lekváros fele legyen a tölteléken.)
    Másnap elkészítjük a fondantot a tetejére. A cukrot, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, ecetet és felforraljuk.
    Másnap elkészítjük a fondantot a tetejére. A cukrot, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, ecetet és felforraljuk.
    Mindenféle szuper cukorhőmérő nélkül, ha letelt mondjuk, a 15 perc egy kanállal belenyúlok, és ami van 1-2 csepp a kanálon, amit kiveszek belőle, az ujjam közé veszem, és ha 2 ujjam közt, ahogy lassan széthúzom ilyen szép szál lesz akkor tökéletes lesz a cukormáz. (Ha még nem lesz szál, akkor picit tovább főzöm, de minden esetben elég volt a max 20 perc neki.) Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről, egy tiszta tálba tesszük, és hagyjuk pár percig, hogy visszahűljön egy picit. (ez 5-10 perc max)
    Majd egy kanállal, habverővel kevergessük addig, míg szépen elkezd kifehéredni, sűrűsödni, és eléri a kívánt sűrű, de még folyós állagot. (Ez is megvan pár perc alatt, szép látványos, ahogy kifehéredik. Ha megvolt a szál az ujjaink közt, akkor szépen ki fog fehéredni.)
    Ekkor hozzáadunk pici ételfestéket (ez lehet akár pár csepp málnaszörp is), elkeverjük.
    Majd a puncsszeletre öntjük, hogy egyenletesen befedje.
    cVégül mehet a hűtőbe, hogy szépen megkössön máz. Ez fél de max. 1 óra. (A tetejére a máz, ha szép cukrászdai minőséget akarunk elérni, akkor a recept szerint leírt mennyiségű fondant kell, én vékonyan teszem az enyémre minden esetben, mert a vastag máznak a felét leszedi a család, ha pedig vékonyabb jobban bejön mindenkinek, így tökéletes így megeszi azt is. Ha valaki szintén vékonyabban szeretné, akkor a hozzávalók mennyisége így alakul: 50 dkg cukor, 260 ml víz, 4 ml ecet)
    Ha állt egy picit és száraz a máz szeletelhetjük. Jó étvágyat a finom puncs szelethez.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
Asztali nézet