2 csepp ételfesték - piros
Elkészítés
Egymásután elkészítjük a piskótákat. A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Soha többet nem veszem meg a cukrászdába drága pénzért, mert tényleg hamar készen van, egyszerű elkészíteni és finomabb, mint a cukrászdai társai.
Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg az egyik lap sül addig pont összekészíthetjük a másik piskótatésztát.
A töltelékhez való piskótatésztát is ugyanígy állítsuk össze, (nem elírás ebbe nem tettem vizet) csak amikor kikevertük a fehérjével adjunk hozzá pár csepp ételfestéket (Ez akár el is hagyható) összekeverjük, és mehet a sütőbe 12-15 perc alatt megsütjük ezt is.
Ha megvannak a piskótatészták, elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukorhoz adjuk a vizet és 10 percig forraljuk. Majd hagyjuk kihűlni. (Én egy hideg vizes fürdőbe állítottam így mire a piskóták kihűltek a szirup is kihűlt.) Ha kihűlt a szirup és a piskótalapjaink is, akkor összeállítjuk a süteményünk.
A 10 tojásos piskótalapunkat egy nagy tálba tépkedjük, erre öntjük a szirupot. (Elsőre azt gondoltam nem e lesz ez sok, de nem bizony, bátran borítsuk rá az egészet.) Adjuk hozzá a lekvárt, kókuszreszeléket és öntsük hozzá a rumot is, keverjük el.
Adjuk hozzá a kakaóport, és alaposan keverjük össze az egészet, ezzel kész a töltelékünk.
Az egyik piskóta lapot tegyük a tepsibe vagy formába, kenjük meg a sárgabarack lekvárral, erre tegyük a tölteléket, simítgassuk el szépen, majd kenjük meg a másik lapot szintén baracklekvárral és fedjük be a tölteléket ezzel a lappal. (Természetesen a lekváros fele legyen a tölteléken.)
Az egyik piskóta lapot tegyük a tepsibe vagy formába, kenjük meg a sárgabarack lekvárral, erre tegyük a tölteléket, simítgassuk el szépen, majd kenjük meg a másik lapot szintén baracklekvárral és fedjük be a tölteléket ezzel a lappal. (Természetesen a lekváros fele legyen a tölteléken.)
Másnap elkészítjük a fondantot a tetejére. A cukrot, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, ecetet és felforraljuk.
Másnap elkészítjük a fondantot a tetejére. A cukrot, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, ecetet és felforraljuk.
Mindenféle szuper cukorhőmérő nélkül, ha letelt mondjuk, a 15 perc egy kanállal belenyúlok, és ami van 1-2 csepp a kanálon, amit kiveszek belőle, az ujjam közé veszem, és ha 2 ujjam közt, ahogy lassan széthúzom ilyen szép szál lesz akkor tökéletes lesz a cukormáz. (Ha még nem lesz szál, akkor picit tovább főzöm, de minden esetben elég volt a max 20 perc neki.) Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről, egy tiszta tálba tesszük, és hagyjuk pár percig, hogy visszahűljön egy picit. (ez 5-10 perc max)
Majd egy kanállal, habverővel kevergessük addig, míg szépen elkezd kifehéredni, sűrűsödni, és eléri a kívánt sűrű, de még folyós állagot. (Ez is megvan pár perc alatt, szép látványos, ahogy kifehéredik. Ha megvolt a szál az ujjaink közt, akkor szépen ki fog fehéredni.)
Ekkor hozzáadunk pici ételfestéket (ez lehet akár pár csepp málnaszörp is), elkeverjük.
Majd a puncsszeletre öntjük, hogy egyenletesen befedje.
cVégül mehet a hűtőbe, hogy szépen megkössön máz. Ez fél de max. 1 óra. (A tetejére a máz, ha szép cukrászdai minőséget akarunk elérni, akkor a recept szerint leírt mennyiségű fondant kell, én vékonyan teszem az enyémre minden esetben, mert a vastag máznak a felét leszedi a család, ha pedig vékonyabb jobban bejön mindenkinek, így tökéletes így megeszi azt is. Ha valaki szintén vékonyabban szeretné, akkor a hozzávalók mennyisége így alakul: 50 dkg cukor, 260 ml víz, 4 ml ecet)
Ha állt egy picit és száraz a máz szeletelhetjük. Jó étvágyat a finom puncs szelethez.