A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és 4 dkg cukorral habbá verjük. A maradék cukrot a vaníliás cukorral a sárgájához adjuk, és kihabosítjuk. Egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat a csokival, majd a habos sárgájához adjuk. Beleszitáljuk a lisztes sütőport, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 175-180 fokon 25-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A krémhez
A krémet órákkal korábban, vagy már előző este el kell készíteni.
Ehhez a tejszínt a cukrokkal és a kakaóporral felforraljuk, majd a tűzről levéve felolvasztjuk, és simára keverjük benne a csokoládét.
Ha kihűlt, frissen tartó fóliával lefedjük, és 4-5 órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe rakjuk.
A kihűlt piskótát vízszintesen félbevágjuk, és az alsó lapot megkenjük a krém 3/4-ével. Rárakjuk a másik piskótalapot, és bevonjuk a megmaradt krémmel. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Ha valamilyen alkalomra szánjuk a tortát, készítsünk dupla adag krémet, és a piskótát 3 részre vágva töltsük be, díszítsük.